Drainage
Drainage is essentieel om overtollig water in je tuin, landbouwgrond of bouwprojecten effectief af te voeren. Een goed drainagesysteem voorkomt wateroverlast, beschermt de bodemstructuur en zorgt ervoor dat planten en gebouwen geen schade ondervinden van te veel vocht. Bij PVCVoordeel vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van drainage: van PVC drainagebuizen tot hulpstukken en filters.
Wat is drainage precies?
Drainage betekent letterlijk het afvoeren van water. In Nederland en België, waar we vaak te maken hebben met een hoge grondwaterstand en flinke regenbuien, is drainage cruciaal. Vooral in tuinen, sportvelden, landbouwgrond en bij bouwprojecten wordt drainage gebruikt om de grond droog en stabiel te houden. Ook de klimaatveranderingen spelen hierbij een rol. Nu het vaker en heviger regent is het nog belangrijker om het regenwater snel af te voeren. Zo voorkom je dat er plassen komen te staan in je tuin of dat het te drassig wordt.
Dit afvoeren van water in de tuin doe je met drainagebuizen. Het water wordt opgevangen en afgevoerd door middel van geperforeerde buizen, die onder de grond worden geplaatst. Deze buizen kunnen al dan niet voorzien zijn van een omhulling om te voorkomen dat kleine gronddeeltjes de buis binnendringen en verstoppingen veroorzaken. Daarnaast zorgt de omhulling ervoor dat het water makkelijker zijn weg vindt naar de drainagebuis toe. Er is dan minder weerstand. En water kiest nou eenmaal de weg van de minste weerstand.
Het regenwater stroomt via de gaatjes in de drainagebuis en wordt vervolgens eenvoudig afgevoerd naar een afvoerpunt, zoals een sloot, vijver, put, het riool of een infiltratiesysteem.
Bij PVC Voordeel begrijpen we dat je mogelijk vragen hebt over drainage en hoe het precies werkt. Daarom bieden wij uitgebreid advies op onze pagina 'hoe werkt drainage'. Mocht je nog meer informatie nodig hebben, dan staan onze medewerkers klaar om je te helpen. Bij PVCVoordeel delen we graag onze kennis over drainage en de werking ervan.
Drainage kan worden toegepast in verschillende situaties en omgevingen, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen. Tuindrainage is het bekendst en meest gebruikt. Deze vorm van drainage wordt vaak toegepast in tuinen en landschappen om overtollig water af te voeren en wateroverlast te voorkomen. Het kan helpen bij het droog houden van gazons, plantbedden en andere beplante gebieden.
Andere veelvoorkomende toepassingen zijn landbouwdrainage, sportveld- en golfbaandrainage, wegen- en infrastructuurdrainage en bouwdrainage. Dit is allemaal om de bodemcondities te verbeteren en de groei van gewassen te bevorderen en te zorgen dat speeloppervlakken beter bespeelbaar blijven en de duurzaamheid van de grasmat wordt vergroot. Maar ook om schade aan wegen te voorkomen door watererosie en om te voorkomen dat water zich ophoopt rondom funderingen, kelders en andere bouwconstructies.
Verschillende soorten drainagebuis
Er zijn verschillende soorten drainagebuizen, elk geschikt voor specifieke situaties:
- drainagebuis met kokosomhulling
- drainagebuis PP450 met gerecyclede polypropyleen (PP) vezels
- drainagebuis PP700 met gerecyclede polypropyleen (PP) vezels
- dichte drainagebuis
- kale drainagebuis
Drainagebuis met een omhulling van kokos werd van oudsher gebruikt. Het nadeel hiervan is, dat de vezels na 10 jaar verteerd zijn en het zijn werking verliest. Tegenwoordig wordt daarom het meest gekozen voor drainagebuis PP450 van gerecycled materiaal. Deze drainagebuis heeft een levensduur van wel 50 jaar. Alleen als je in een gebied woont waar Lössgrond is, adviseren we in plaats van de drainagebuis PP450, de drainagebuis PP700 te gebruiken. Deze grond bevat namelijk veel ijzer (roest) en daar is de PP450 drainagebuis niet geschikt voor.
De dichte drainagebuis wordt gebruikt voor het transport van water over grotere afstanden zonder dat er extra water wordt opgenomen.
Kies de juiste vorm van drainage
Met de drainagebuizen en drainage hulpstukken van PVCVoordeel kun je eenvoudig een compleet drainagesysteem creëren. Als je drainage in jouw tuin wilt aanleggen, heb je de keuze voor oppervlakte- of ringdrainage. De eerste variant is een goede optie als er regenwater in plassen op het gras blijft staan. Dit drainagesysteem leg je namelijk in de gehele tuin aan. Ringdrainage komt - in tegenstelling tot oppervlaktedrainage - alleen rondom de woning te liggen. Dit laatste systeem is handig als je last hebt van water in bijvoorbeeld de kruipruimte van je woning.
Op deze afbeelding zie je drie verschillende varianten van oppervlaktedrainage. Welke je kiest is afhankelijk van de vorm en de wensen van jouw project.
Met de drainage hulpstukken zorg je ervoor dat je de vorm van de drainage kan maken. Je maakt eenvoudig een aftakking in de drainagebuis met een drainge T-stuk. En met een drainage klikmof verbind je meerdere drainagebuizen aan elkaar. Aan de ene zijde van de drainagebuis sluit je de buis af met een drainage eindkap, zo voorkom je dat er vuil in de buis kan lopen.
Naast de vorm van de drainage is de diameter nog een keuze die je bepaalt. Om je te helpen hebben we de verschillende drainagebuis diameters en toepassingen voor je op een rijtje gezet:
- 50 mm: kassenbouw
- 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbak
- 65 mm: sportvelden
- 80 mm: tuinen, paardenbak, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
- 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
- 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
- 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
- 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
- 250 mm: mestbeluchting
Naast dit handige overzicht voorzien we je graag van handige informatie via onze blogs. Hier vind je alles over drainage, het aanleggen ervan, hoe het werkt, de verschillende systemen, hoe diep het moet liggen en vele andere handigheden. Wil je na het lezen hiervan nog meer weten over de aanleg van drainage? Dan kun je ook altijd contact opnemen met ons. Dat kan uiteraard ook met andere vragen met betrekking tot bijvoorbeeld benodigdheden voor je drainagesysteem.
Eenvoudig zelf drainage aanleggen
Wil je graag zelf de drainage leggen? Dat kan! Met de drainagebuizen en hulpstukken van PVCVoordeel beschik je over alles wat je nodig hebt. Dankzij onze snelle levering kun je gelijk aan de slag met het graven van sleuven en het leggen van de buizen.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar het water vandaan komt en waar het vervolgens naartoe moet. Van oudsher wordt het water afgevoerd naar een sloot of de riolering. Tegenwoordig wordt het water veel vaker opgevangen in een infiltratiesysteem om het water te behouden voor drogere perioden. Ook als je geen mogelijkheid hebt om het water af te voeren, is dit een hele mooie oplossing. Het water wordt dan via de draingebuizen afgevoerd naar de infiltratiekat. In de infiltratiekrat wordt het water tijdelijk opgevangen. Als de grond om de infiltratiekrat heen droger wordt, infiltreert het water in de grond om de krat heen. Zo houd je ook de vochtigheidsgraad van de bodem langer op peil in een drogere periode.
Daarna kan je aan de slag met het graven van sleuven. Zorg ervoor dat de sleuven minimaal 60 en maximaal 90 cm diep zijn. Leg de drainagebuizen voor zover mogelijk in een rechte lijn, zodat het regenwater goed weg kan stromen.
Leg je de drainagebuizen evenwijdig naast elkaar? Let dan op dat je een tussenafstand van 4 tot 7 meter aanhoudt, in een paardenbak bedraagt deze afstand 3 meter. Breng op de bodem van de sleuven een laagje grof zand, grind of schelpen aan en controleer of de drainagebuizen waterpas liggen. Deze laag zorgt voor een betere waterdoorlaatbaarheid. Vul de sleuven op met aan de onderkant 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en aan de bovenkant 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Zelf je drainage aanleggen bespaart je flink wat geld!
Het wordt doorgaans aanbevolen om de drainagebuis op een minimale diepte van 60 centimeter te plaatsen om een optimale werking en bescherming tegen vorstschade te garanderen. De ideale diepte kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van het riool (indien aangesloten), de grondwaterstand en het type bodem. In het geval van zandgrond wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een diepte van ongeveer 80 centimeter. Over het algemeen ligt de gemiddelde diepte tussen 60 en 90 centimeter.
Alles wat je nodig hebt voor drainage koop je bij PVCVoordeel
Bij PVCVoordeel hebben we alles op het gebied van drainage, maar ook allerlei ander installatiemateriaal. Zo kan je alle producten die je nodig hebt voor je klus op 1 adres kopen, wel zo makkelijk! Bovendien leveren we vanuit een ruime eigen voorraad, waardoor je de spullen snel in huis hebt en aan de slag kunt met je klus! Natuurlijk houden we duurzaamheid hoog in het vaandel: veel van onze producten zijn recyclebaar en geproduceerd met respect voor het milieu.
Daarnaast leveren we je advies op maat. Dus heb je nog een vraag over je project of wil je graag even sparren? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Zij helpen je graag!
PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!
Veelgestelde vragen over drainage
Wat is het verschil tussen drainage en infiltratie?
Drainage voert water af, infiltratie laat water juist in de grond trekken. Soms worden beiden gecombineerd voor een optimaal waterbeheer.
Drainage is het afvoeren van overtollig grondwater via een systeem van ondergrondse buizen. Het is een techniek die veel bij tuinen, akkers en landerijen wordt toegepast om een drassige bodem te voorkomen. Bij genoemde toepassingen spreken we van oppervlaktedrainage. De drainagebuizen nemen overtollig regenwater op, waarna het via een eindbuis naar een riool of sloot wordt geleid. Ringdrainage is een vergelijkbare oplossing met als doel om te voorkomen dat kelders en kruipruimtes onderlopen. Hierbij worden er drainagebuizen in een ring om het huis of gebouw gelegd.
Omdat drainagebuizen ondergronds worden aangelegd, moeten er sleuven worden gegraven. Op de bodem daarvan brengt u een laag grof zand, grind of zand aan. Let er daarbij op dat de drainagebuizen ongeveer waterpas komen te liggen. De buizen kunnen met behulp van diverse drainage hulpstukken aan elkaar gekoppeld worden. Het uiteinde dat niet wordt gekoppeld, wordt voorzien van een afsluitkap, zodat het water niet langs de verkeerde kant kan wegstromen. Is dit juist de plek waar het water definitief moet worden weggeleid naar een sloot? Dan sluit u hier een eindbuis op aan. Deze wordt met een licht afschot, dwz schuin, aangelegd. Daardoor wordt het water beter aangezogen. Het aantal benodigde eindbuizen is afhankelijk van het aantal benodigde afvoerpunten.
Drainagebuizen zijn voorzien van kleine gaatjes, ook wel poriën genoemd. Hierdoor loopt het water onder invloed van de zwaartekracht langzaam de buis in. De gaatjes moeten om twee redenen niet te groot zijn. Ten eerste om te voorkomen dat er grond meekomt, met verstopping tot gevolg. Ten tweede omdat het niet de bedoeling is dat er te snel water wegstroomt. Dan zou het bovenste gedeelte van de bodem makkelijk kunnen uitdrogen. De eindbuizen zorgen ervoor dat het water definitief wordt afgevoerd richting sloot of greppel.
De aanbevolen diepte voor een drainagebuis is minimaal 60 en maximaal 90 centimeter. Daarnaast is het belangrijk om evenwijdig lopende buizen niet te dicht bij elkaar te leggen. Wij adviseren u om een afstand aan te houden van tussen de 4 en de 7 meter. Wilt u speciaal drainage aanleggen voor een paardenbak? Plaats dan de buizen op een diepte van zo’n 40 centimeter onder het maaiveld. Ook de afstand tussen evenwijdig lopende buizen is in dit geval kleiner: ongeveer 3 meter.